ГоловнеПолітика

Шольц закликав Туреччину не провокувати Грецію

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав Туреччину виявляти стриманість щодо Греції на тлі загострення напруженості у відносинах між двома країнами. Про це заявив у середу представник уряду Німеччини, повідомляє Reuters.

«Канцлер вважає, що в ситуації, що склалася, всім союзникам по НАТО необхідно об’єднатися і утримуватися від провокацій між собою», — заявив представник німецького уряду на черговій пресконференції в Берліні.

«Вторгнення в повітряний простір Греції і польоти над грецькими островами — це не добре, це здається контрпродуктивним і суперечить духу Альянсу», — додав представник уряду Німеччини.

Туреччина і Греція, обидва союзники по НАТО, вже давно розходяться в думках з цілої низки питань, таких як морські кордони, протяжність їх континентальних шельфів та повітряного простору, а також відносини з етнічно розділеним Кіпром.

Німеччина віддана врегулюванню відкритих питань між Грецією та Туреччиною у приватному діалозі та на основі міжнародного права, додав речник уряду.

Водночас, сказав він, «ми не можемо погодитися з тим, коли ставлять під сумнів суверенітет держав-членів Європейського Союзу».

Минулого тижня турецький президент Ердоган заявив, що прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс «більше не існує» для нього, звинувативши грецького лідера в спробі заблокувати продаж винищувачів F-16 до Туреччини під час візиту до США.

Міністерство закордонних справ Греції рішуче засудило вторгнення двох турецьких винищувачів у межах 2,5 морських миль від північно-східного міста Александруполі в середині травня, назвавши інцидент «безпрецедентним порушенням національного суверенітету».