ГоловнеЗдоров’я

Скільки яєць потрібно з’їдати, щоб підвищити або знизити ризик розвитку інсульту

Кількість вжитих яєць може вплинути на ймовірність розвитку інсульту.

Вчені нагадують: нездорове харчування збільшує ризик розвитку інсульту, сприяючи підвищенню артеріального тиску і рівня холестерину, інформує Ukr.Media.

Такий продукт як курячі яйця викликає багато суперечок через вплив на рівень холестерину, який, своєю чергою, може визначати схильність до інсульту. Деякі дослідження показали, що через високий вміст холестерину у жовтках яйця можуть бути потенційно шкідливою їжею для людей, які схильні до серцево-судинних захворювань. Але також багато експертів вважають, що ризики, які пов’язані з вживанням яєць, визначаються, головним чином, їх кількістю у раціоні, а також тим, як продукт готується (наприклад, смажені яйця шкідливіші за варені).

Автори дослідження, чиї результати опублікував журнал Frontiers of Health, аналізували, як споживання яєць може позначатися на ризику розвитку інсульту. Ними були розглянуті дані, представлені у шістнадцяти наукових роботах, що містять 24 проспективних когортних дослідження.

Вчені дійшли до висновку, що між споживанням яєць і ризиком розвитку інсульту певний зв’язок дійсно існує — даний продукт може зменшувати або збільшувати його, залежно від вживаної кількості.

«Знижений ризик розвитку інсульту спостерігався за умови споживання від 1 до 4 яєць на тиждень і підвищений ризик — за умови споживання більш ніж 6 яєць на тиждень. Особливо значним ризик піддатися інсульту ставав за умови споживання 10 яєць і більше на тиждень», — повідомили експерти.

Схожий результат був отриманий під час дослідження, яке проводилося фахівцями Комплексного центру серцевої недостатності, підпорядкованого Вюрцбурзькому університету (Німеччина). Згідно з їх даними, вживання більшої кількості яєць пов’язане з 41-відсотковим підвищенням ризику розвитку геморагічного інсульту.