ГоловнеПолітика

США не відводитимуть війська із Східної Європи — Держдеп

Повідомлення, що США розглядають варіанти відведення військ зі Східної Європи, які раніше публікували ЗМІ, недостовірні, заявив у Twitter офіційний представник Держдепартаменту Нед Прайс.

«Неправдиво, що адміністрація розробляє варіанти відведення військ США зі Східної Європи під час підготовки до переговорів з Росією, які мають відбутися наступного тижня», — написав він.

Прайс також додав, що Держдеп повідомив про це телеканалу NBC, який першим опублікував новину.

Відповідна публікація вийшла ввечері 7 січня. У ній ЗМІ з посиланням на джерела писало, що США вважають за можливе обговорити з Росією скорочення чисельності своїх військ у країнах Східної Європи.

«Також можуть бути порушені питання про скорочення масштабів військових навчань, які проводять обидві сторони, і про своєчасне оповіщення про пересування військ», — повідомили журналісти.

Джерела NBC підкреслювали, що будь-який перегляд військової присутності США в Східній Європі буде можливим тільки за умови кроків у відповідь із боку Москви.

Пізніше телеканал додав до статті коментар представника Білого дому з національної безпеки Емілі Горн, яка також спростувала плани щодо скорочення військового контингенту. З її слів, адміністрація США не обговорює з Росією кількість військ, дислокованих у Прибалтиці і Польщі.

Раніше Генсек НАТО Єнс Столтенберг відреагував на стягування Росією військ до кордону України.