ГоловнеПолітика

США підтвердили передачу Україні високошвидкісних ракет AGM-88 HARM

Україна почала використовувати у війні високошвидкісні протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM. Вони призначені для самонаведення на промені радарів. Про це повідомляє Business Insider.

Ці ракети вже створюють проблеми для російських радарів ППО, необхідних для захисту від українських гелікоптерів та літаків та для контрбатарейних радарів, що використовуються для виявлення української артилерії, включаючи американські РСЗВ.

У повідомленні йдеться, що Пентагон підтвердив передачу HARM Україні після того, як російські блогери повідомляли про виявлення фрагментів цих ракет.

Видання зазначає, що HARM допоможуть ЗСУ вразити російські контрбатарейні радари, які відстежують снаряди та ракети в польоті, розраховують їхні траєкторії та точно визначають гаубиці та ракетні установки, які їх випустили.

Придушення російських контрбатарейних систем допоможе захистити українську артилерію, резюмується у матеріалі.

HARM — американські літаки, що виконують придушення завдань ППО противника, використовували під час операцій у Лівії, Іраку та Югославії.

Наразі ракета використовується загалом 15 країнами.

AGM-88 — модернізований варіант AGM-45 Shrike, який використовувався у В’єтнамській війні зі змінним успіхом. При розробці HARM фахівці усунули недоліки щодо невеликої дальності та наведення на обмежену кількість радіолокаційних частот.

HARM покриває широкий діапазон частот і зберігає розташування передавача радара, навіть якщо радар вимкнено. Дальність дії 30 миль означає, що ракета може бути запущена за межі досяжності багатьох зенітних гармат.

Нагадаємо, у липні стало відомо про плани США надати Україні дві батареї NASAMS.

У понеділок, 8 серпня, Вашингтон оголосив про новий пакет військової допомоги Києву в розмірі одного мільярда доларів. До нього, зокрема, увійшли боєприпаси для HIMARS, ракети AMRAAM, тисяча Javelin та вибухівка С-4.