ГоловнеПолітика

Статус Росії неминуче деградує — Боррель

Росія 30 років намагалася повернути собі статус наддержави, тепер вона стане євразійською країною з обмеженою торгівлею, вважає Жозеп Боррель.

Росія не впаде під тиском західних санкцій. Але вартість розриву відносин із Заходом буде для Росії дуже високою.

Про це написав голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель у статті для Мадридського університету Комплутенсе, оприлюдненій у понеділок, 1 серпня.

На його думку, у випадку Росії довгострокові наслідки від санкцій будуть важливішими за короткострокові, тому що вони перевизначатимуть місце Росії у світі.

«Вона (Росія, – ред.) може пережити санкції. Однак її становище в міжнародній системі буде сильно порушено. Її міжнародний статус неминуче деградуватиме. Вона стане євразійською країною з обмеженою торгівлею. На глобальному рівні це буде величезною зміною і, ймовірно, найголовнішим наслідком війни в Україні», – написав Боррель.

Він визнав, що нинішній російський режим знаходитиме кошти для виживання, тому що країна має значні природні ресурси, особливо нафту. Але санкції обов’язково призведуть до погіршення рівня життя в Росії та не дадуть її економіці розвиватися. Країна буде змушена дрейфувати у бік Китаю.

«Для держави, яка 30 років намагається повернути собі статус наддержави, ціна розриву Росії із Заходом буде дуже високою. Російському режиму доведеться замість процвітання вибрати політичне виживання під китайським крилом. У Китаї зрозуміли, що інтеграція у світову економіку є передумовою для розквіту, тоді як Путін робить зворотній вибір», — наголосив дипломат.

Боррель переконаний, що Китай не кластиме свої національні інтереси на вівтар дружби з Володимиром Путіним.

«Китай прагне політичної, економічної та технологічної могутності. Він не ризикуватиме своєю метою заради допомоги Росії. По суті, єдиною перспективною сферою китайсько-російського співробітництва є енергетика», — вважає Боррель.

«Що стосується Європи, то ми, як і раніше, залишаємося відкритими до діалогу з Росією за умови, що вона відмовиться від своїх імперських претензій, поважатиме цілісність усіх держав, у тому числі України», – йдеться у статті головного європейського дипломата.

Раніше ЗМІ повідомили, що Китай обнулив інвестиції в Росію через глобальний проект Один пояс — один шлях. Це сталося вперше із 2013 року.