ГоловнеПолітика

Суд у Гаазі розгляне питання щодо виплати росією репарацій Україні

Міжнародний суд ООН у Гаазі розгляне питання щодо репарацій від росії за заподіяні збитки Україні. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала коагент України на слуханнях у Міжнародному суді Оксана Золотарьова.

“Суд визнав наявність своєї попередньої юрисдикції. Тепер ми переходимо до розгляду справи по суті, і тепер вже суд визначатиме, чи має він повну юрисдикцію розглядати цю справу. Потім перейде до питань того, яку відповідальність має нести рф. Насамперед йдеться про встановлення фактів порушення нею міжнародного права, що є ключовим пріоритетом міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Після того суд перейде до розгляду питання щодо репарацій. Йдеться про компенсації за ту шкоду, як моральну так і матеріальну, якої було завдано народу України”, — наголосила коагент.

Вона зазначила, що міжнародним правом передбачені всі механізми стягнення коштів у випадку невиконання однією зі сторін рішення судів.

“Але це питання розглядатиметься на більш пізньому етапі. Зараз суд встановить подальший хід розгляду справи найближчими днями, можливо протягом тижня, і тоді ми вже розумітимемо, як будемо рухатися далі”, — сказала Золотарьова.

Вона також нагадала, що на третій день вторгнення Україна направила позов проти росії до Міжнародного суду ООН з вимогою притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

“Справа стосується того, що рф безпідставно звинуватила Україну у вчиненні геноциду по відношенню до мешканців Донецької і Луганської областей в тому числі, які знаходяться під російською окупацією вже довгий час. Спираючись на це хибне, безпідставне твердження, рф вчинила масштабну збройну агресію проти України. Президент України Володимир Зеленський дуже чітко сказав, що загрожуватиме Росії у випадку невиконання цього рішення. І це продовження її тотальної ізоляції. Сьогодні відбулася історична перемога України. Це не тільки історична перемога МЗС та уряду України проти рф, це насамперед перемога міжнародного права і міжнародного правопорядку, оскільки Міжнародний суд ООН наказав негайно рф перервати всю її так звану військову операцію. Це перемога кожного українця, який зараз страждає. Це перемога кожного воїна, який боронить нашу землю. І ця перемога є так само на честь тих українців, які загинули за цей 21 день”, — наголосила вона.

Як повідомляв Укрінформ, Україна здобула повну перемогу у справі проти російської федерації в Міжнародному суді ООН. Суд зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну.

Міжнародний суд ООН ухвалив, що росія має припинити стріляти і відвести війська; наказав росії виконати такі тимчасові заходи: негайно зупинити військові операції, початі 24.02.2022 на території України.

Суд визнав свою юрисдикцію у справі щодо тлумачення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Росії відмовлено у закритті справи, справа буде розглянута по суті.

Суд не має жодних доказів на підтвердження тверджень росії про геноцид на території України.

На третій день вторгнення Україна направила позов проти росії до Міжнародного суду ООН з вимогою притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду. Адже росія задля виправдання свого нападу фактично намагається змінити реальність. Тож фактично суд має вирішити, чи був в Україні здійснений геноцид. Справа в тому, що росія, як завжди, намагається все перекрутити, мовляв Україна начебто винна в геноциді у Донецькій та Луганській областях, тому росія була змушена застосувати військову силу.

З 24 лютого в Україні триває війна з російськими загарбниками.