Економіка

Світовий банк оцінив збитки телеком-ринку України — Мінцифри

Сфері телекомунікації України після війни потрібна буде сума у ​​розмірі 2,6 млрд доларів, щоб відновити свою роботу. Така попередня оцінка Світового банку, повідомило Міністерство цифрової трансформації.

За даними відомства, 1,79 млрд доларів потрібно для розчищення території від уламків ракет, наслідків вторгнення та відновлення пошкодженої інфраструктури. Закупівля веж, кабелів, волокна та обладнання для будівництва коштуватиме ще 0,71 млрд доларів.

У Мінцифри зазначають, що компанії через недоотриману абонплату втратили $0,1 млрд.

Відомство також звернуло увагу, що до початку повномасштабної війни Україна мала найбільше у Європі покриття швидкісним інтернетом. Російське вторгнення спричинило руйнування чверті всіх інтернет-мереж України. Зокрема, понад 1,7 млн. ліній фіксованого зв’язку.

Команда Світового банку провела оцінку збитків у співпраці з Мінцифрою, НКЕК. Фахівці також враховували інформацію від центральних органів виконавчої влади та військово-цивільних адміністрацій.

Нагадаємо, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров показав пристрій Starlink, який пошкодили російські окупанти у Луганській області.

Раніше повідомлялося, що в Україні вже працює понад 12 тисяч терміналів Starlink від компанії Ілона Маска SpaceX. Команда Мінцифри провела випробування одного з терміналів на автомобілі, що рухався зі швидкістю 130 км/год.