ГоловнеПолітика

Світу вже пізно заспокоювати росію, треба ставити її на місце — Зеленський

Президент Володимир Зеленський переконаний, що нині вже пізно словесно заспокоювати росію, це потрібно було робити до повномасштабного вторгнення її військ в Україну. Про це він сказав під час Азійського саміту з безпеки «Діалог Шангрі-Ла», відповідаючи на запитання про вплив на нього розмов на Заході про заспокоєння й неприниження росії.

«Уже не можна заспокоювати військово-політичне керівництво російської федерації. Для цього пізно, дуже пізно. Це – превентивні санкції, коли треба було з ними говорити щоденно, впроваджувати конкретні фінансові, економічні санкції до повномасштабного вторгнення. Усе це потрібно було робити раніше», — зазначив глава держави.

https://www.youtube.com/watch?v=rlCQY13RDeY

Він підкреслив, що зараз немає «сірої зони», є тільки підтримка.

«Якщо ви підтримуєте мир, то ви підтримуєте Україну. Якщо ви підтримуєте конкретну війну – тоді ви знаходите якесь постійне порозуміння з російською федерацією. Сьогодні запізно про це говорити — не треба заспокоювати росію. Їх ніякими словами ніхто не може заспокоїти, це — політична гра (заспокоєння — ред.) і більш нічого. Я вважаю, що сьогодні треба чітко світу ставити російську федерацію, її керівництво на їх місце, а їхнє місце – на їх території. І там вони повинні бути, жити і вирішувати, що їм робити», — наголосив Зеленський.

У той же час він нагадав, що Україна зараз бореться з росією, яка прийшла з війною на українські землі, на своїй території.

«Україна знаходиться на своїй землі. Далеко зайти Україні – це значить зайти на територію росії. Ми цього не хочемо. Ми цього не прагнемо. Ми цього не робимо. У нас немає таких планів. Ми поважаємо міжнародне право, ми поважаємо суверенітет, територіальну цілісність будь-якого народу, але не забувайте: війна на нашій землі. На нашій землі гинуть люди. Тому ми тиснемо на росію з нашої землі», — заявив Президент.

Як повідомлялося, президент Франції Еммануель Макрон заявив у інтерв’ю французьким ЗМІ 3 червня, що путін, розпочавши повномасштабну агресію проти України, зробив історичну і фундаментальну помилку. Водночас, на думку Макрона, зараз важливо «не принижувати росію», щоб після завершення бойових дій можна було знайти вихід, використовуючи дипломатичні зусилля.