ГоловнеПрогрес

Телескоп James Webb розгорнув у космосі величезне золоте дзеркало

На найбільшій у світі космічній обсерваторії – на телескопі James Webb – завершили розгортання позолоченого дзеркала розміром 6,5 м, повідомляє NASA.

«Спільними зусиллями з Європейським космічним агентством (ESA) і Канадським космічним агентством місія James Webb досліджуватиме кожну фазу космічної історії – від нашої Сонячної системи до найвіддаленіших галактик Всесвіту, які можна спостерігати», – йдеться в повідомленні.

Перед запуском два крила основного дзеркала James Webb були складені, щоб вони помістилися в конус носової ракети Arianespace Ariane 5.

Після більш ніж тижня розгортання інших важливих космічних кораблів команда James Webb почала дистанційно розгортати шестикутні сегменти основного дзеркала, найбільшого з усіх запущених у космос. До речі, їх виготовлено з берилію, покритого чистим золотом і тонким шаром скла.

«Космічний телескоп James Webb – це безпрецедентна місія, яка полягає в тому, щоб побачити світло галактик і відкрити таємниці нашого Всесвіту», – заявив керівник NASA Білл Нельсон.

Тепер команда телескопа має налаштувати кожний із сегментів дзеркала. Перші дані, отримані телескопом, почнуть надходити Землю менш ніж через шість місяців.

James Webb – безпрецедентний за своїми масштабами проект, на який витратили астрономічні 10 млрд доларів і 10 років розробок. Над проектом працювали 17 країн на чолі з NASA, а також значні внески робили Європейське і Канадське космічні агенції. З його допомогою астрономи досліджуватимуть планети, що знаходяться поза Сонячною системою (екзопланети).

Нагадаємо, телескоп James Webb був запущений з космодрому Куру у Французькій Гвіані. Пізніше його рух зняли із Землі.