ГоловнеСвіт

Туреччина вп’ятеро збільшить збори за проходження через протоки – ЗМІ

Влада Туреччини з 7 жовтня нинішнього року планує вп’ятеро збільшити вартість зборів за проходження торгових суден через протоки Босфор і Дарданелли. Це дозволить країні збільшити щорічні доходи з $40 млн до $200 млн, повідомляє газета Sabah із посиланням на джерела у мінтрансі Туреччини.

Вказано, що підвищення зборів, зокрема за маяк, медобслуговування, евакуацію торгових суден, передбачено Конвенцією Монтре від 1936 року, яка регулює судноплавство у зоні проток.

Видання стверджує, що завдяки ліквідації попередньої системи стягнення зборів, яка була запроваджена у 1983 році, буде усунуто «несправедливість», з якою Туреччина мала миритися протягом 39 років.

Газета нагадує, що збори ще під час підписання Конвенції Монтре було визначено за курсом французького франка, що становив $0,80. Згодом через інфляцію та зростання ціни на золото збори практично звелися до мінімуму. У зв’язку із цим вартість зборів, яка оцінюється у франках, було збільшено вп’ятеро – до $4.

Нагадаємо, минулого тижня танкер із російською нафтою потрапив в аварію у протоці Дарданелли. 140-метровий танкер Karakuz, що прямував із Росії до Греції, зіткнувся з катером, на якому перебували дві людини.