Соціум

У Британії виявили «чарівні» кристали

Британські археологи виявили, що люди раннього неоліту використовували рідкісні кристали для позначення місць поховання. Їх переміщали на великі відстані, пише Express.

Зазначається, що гірський кришталь або кварц були принесені до поховань з джерела, віддаленого більш ніж на 130 км, у гористій місцевості. При цьому кристали були акуратно розбиті на дрібніші шматочки, що, на думку дослідників, могло статися під час збору громади.

Археологи розкопали ділянку в Дорстоун-Хілл у Херефордширі, за 1,6 км на південь від відомої стародавньої пам’ятки — Каменя Артура. Там було знайдено комплекс дерев’яних залів, курганів та огорож віком 6000 років, що належать до періоду раннього неоліту, коли у Британії з’явилося землеробство. Крім того, вчені виявили глиняний посуд, кам’яні знаряддя та кремовані кістки.

Сам кварц рідко зустрічається на Британських островах. Тому дослідники припускають, що знайдений кварц міг використовуватися людьми для демонстрації своєї місцевої ідентичності та зв’язків з іншими місцями на Британських островах.

«Для нас було дуже важливо знайти кварц, тому що він є винятково рідкісним. У давнину ці шматки абсолютно прозорого твердого матеріалу напевно привертали багато уваги. Вони виглядали дуже незвичайно в порівнянні з іншими каменями, і були дуже своєрідні, оскільки випромінювали світло під час удару або тертя один об одний й утворювали невеликі плями веселки», — сказав археолог Нік Овертон з Манчестерського університету.

Нагадаємо, що на дні Середземного моря під час підводних археологічних досліджень виявили бронзову монету віком майже дві тисячі років.