ГоловнеСоціум

У ФРН уточнили терміни постачання Києву систем IRIS-T

Німеччина планує поставити Україні дві системи протиповітряної оборони IRIS-T до кінця цього року, а ще дві — на початку наступного. Терміни постачання уточнила посол Німеччини Анка Фельдгузен в інтерв’ю Радіо НВ.

«Я дуже рада, що ми передаватимемо чотири такі системи. Це буде захищати великий простір України. Ми вже чули, що перша система точно ще цього року буде, мені здається, друга система теж, а третя і четверта потім, на початку нового року», — сказала Фельдгузен.

Нагадаємо, Україна домовилася про закупівлю німецької системи ППО IRIS-T ще у червні. Пізніше в Берліні заявили, що обіцяна Україні система протиповітряної оборони IRIS-T перебуває у Німеччині ще на стадії виробництва. Вона буде готова для передачі її до України наприкінці літа.

IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled) — інфрачервоні ракети, що самонаводяться. Існують дві версії ракет IRIS-T класу «земля-повітря» для ППО: IRIS-T SLS ближнього радіусу та IRIS-T SLM середнього радіусу дії.

Випробування IRIS-T SLM було завершено у січні 2022 року. У квітні 2022 року ці ракети було поставлено, зокрема, до Єгипту. Їхня максимальна дальність стрільби 40 км, висота — 20 км.