ГоловнеСвіт

У ЄС відкинули посередництво між Україною та РФ

Євросоюз не може стати посередником у переговорах між Росією та Україною. Про це сказав верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель в інтерв’ю для Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Не ми. Росіяни цього не приймуть, як і ми не приймемо Росію як посередника», — відповів Боррель, відповідаючи на запитання, чи може ЄС зіграти роль посередника у російсько-українських переговорах.

При цьому він додав, що «Китай також не підходить, оскільки він схиляється у бік Росії».

«Туреччина проводить дуже хорошу роботу там. Має хороші відносини з обома сторонами», — наголосив глава європейської дипломатії.

«Найкраще, звичайно, була б Організація Об’єднаних Націй», — констатував Боррель і додав, що лише Україна, Росія та посередник мають визначати результат переговорів.

Водночас він додав, що «сідати за стіл переговорів потрібно з позиції сили, і завдання зараз — поставити на цю позицію українців».

Крім того, Боррель запевнив, що Євросоюз продовжить постачати зброю Україні, а також добиватиметься ослаблення російської економіки та міжнародної ізоляції РФ.

Раніше в Офісі президента України заявили, що переговори з РФ перебувають на паузі. Там зазначили, що делегації двох країн узгодили питання, які могли, про решту мають домовитися президенти, але Кремль до цього не готовий.

У свою чергу МЗС РФ констатувало, що переговори з Україною у стані стагнації. З моменту зустрічі української та російської делегацій у Стамбулі переговори практично припинилися.