ГоловнеСвіт

У ЄС замінять російський газ азербайджанським — ЗМІ

Єврокомісія запропонувала країнам Європейського союзу (ЄС) укласти угоду з Азербайджаном для збільшення імпорту природного газу та розширення трубопроводу. Проект меморандуму є частиною зусиль ЄС щодо скорочення залежності від газу РФ після російського вторгнення в Україну. Про це повідомило інформаційне агентство Reuters.

загрузка…
«Сторони прагнуть підтримувати двосторонню торгівлю природним газом, у тому числі за рахунок експорту до Європейського Союзу, Південним газовим коридором, в обсязі щонайменше 20 млрд кубометрів газу щорічно до 2027 року відповідно до комерційної доцільності та ринкового попиту», — сказано в документі.

У 2021 році до європейських країн доставлено понад 8 млрд кубометрів азербайджанського газу через трансадріатичний газопровід, останній відрізок трубопровідної мережі Південного газового коридору.

Азербайджану тепер необхідно розширити власний видобуток газу через зростання поставок. У проекті наголошується на важливості «довгострокових, передбачуваних і стабільних контрактів» для забезпечення безпеки виробників газу.

Також документ передбачає, що майбутні газові контракти мають узгоджуватися з цілями ЄС щодо зміни клімату. Зокрема, йдеться про заплановане скорочення споживання газу, особливо після 2030 року.

Занепокоєння щодо подальших скорочень постачань газу з РФ посилилося після початку планового ремонту газопроводу Північний потік-1, яким газ надходить до Німеччини. Західні уряди та компанії попередили, що Кремль може продовжити відключення.

Нагадаємо, Газпром скоротив постачання газу Північним потоком-1 на 60%.

У зв’язку з цим ціна газу в Європі перевищила 1500 доларів за тисячу кубометрів.