ГоловнеСвіт

У Європарламенті відзначили відкат Грузії від демократичних принципів і зобов’язань за асоціацією з ЄС

У новій оцінці Європарламенту щодо виконання Угоди про асоціацію між ЄС та Грузією йдеться про те, що за останні два роки «Грузія серйозно відступила щодо основних демократичних принципів та ключових політичних зобов’язань», які вона взяла на себе. Про це повідомляє видання Civil Georgia.

У листопаді 2021 року Комітет Європейського парламенту із закордонних справ (AFET) з власної ініціативи запросив щорічний звіт про виконання угоди про асоціацію між ЄС та Грузією. Звіт стосується періоду з квітня 2020 по лютий 2022 року.

У документі зазначається, що в контексті різкої політичної поляризації демократичні інституції Грузії «поступово втратили свою сутність, і правляча коаліція все більше концентрує владу у своїх руках, водночас обмежуючи простір для інакомислення».

У звіті стверджується, що ситуація з верховенством права значно погіршилася, про що свідчать затримання лідерів опозиції, відсутність ефективного розслідування насильницьких інцидентів у червні 2019/липні 2021 року та рішення про ліквідацію Державної інспекторської служби.

Позитивним є те, що у 2020-2021 роках Грузія вжила значних заходів для боротьби з насильством щодо жінок та покращення гендерної рівності на роботі. Водночас дискримінація і напади на сексуальні меншини лишаються значною проблемою.

У звіті також йдеться, що, хоча Грузія залишається регіональним лідером з точки зору боротьби з корупцією, антикорупційні реформи в останні роки сповільнилися, а ефективне розслідування та судове переслідування корупції на високому рівні є серйозною проблемою.

У документі йдеться, що Грузія постійно виконує ключові вимоги ЄС щодо безвізового режиму та ефективно співпрацює з агенціями ЄС та державами-членами у боротьбі зі злочинністю.

«Співпраця у сфері зовнішньої політики та політики безпеки також оцінюється позитивно; Проте Грузія відмовилася приєднатися до санкцій, запроваджених проти Росії після вторгнення в Україну наприкінці лютого 2022 року» — йдеться у звіті.

Нагадаємо, у Головному управлінні розвідки заявили, що росіяни налагоджують канали контрабанди підсанкційних товарів через грузинську територію.

При цьому, представники грузинських спецслужб отримали вказівку від політичного керівництва не перешкоджати діяльності контрабандистів.