ГоловнеЕкономіка

У Кабміні розповіли про проблеми з посівною

Українські аграрії забезпечені добривами для посівної на 84%, найгірші справи з паливом для сільгосптехніки. Про це розповів міністр агрополітики Роман Лещенко, пише Інтерфакс-Україна.

«Загальна потреба у добривах під посівну покрита на 84%, у засобах захисту рослин – на 55%. Цей показник є незадовільним, але й не критичним, адже недолік можна компенсувати за рахунок імпорту з країн ЄС, які готові надати нам необхідну підтримку. Тим більше що агрономічні терміни внесення ЗЗР припадають переважно на травень. Найкритичніша проблема – з паливом, вона вирішується на рівні перших осіб держави», – розповів міністр.

Він додав, що насінням аграрії забезпечено на 78%.

Лещенко нагадав, що аграрії починають підготовку до посівної ще восени, тому до війни вони змогли підготувати необхідні ресурси.

«Щодо продовольчої безпеки. Зараз рано давати будь-які оцінки – все залежатиме від воєнної ситуації в державі. Аграрії України дуже мужні і готові працювати у складних умовах, щоб забезпечити продовольчу безпеку», – сказав міністр.

Також він зазначив, що оптимальних календарних термінів для посівної немає, вони залежать від погодних умов. «У нас холодна весна, тому старт посівної кампанії дещо відкладено. Основний період цього року припаде на квітень – травень”, – уточнив Лещенко.

Нагадаємо, торік в Україні зібрали 84 млн т зерна. Повторення рекордного врожаю також очікували цього року, але через війну посівна на половині території країни опинилася під загрозою.