ГоловнеСоціум

У Клайпеді на річці Данга запустили перший водний громадський транспорт у Литві

Автобус-катамаран вміщає 12 пасажирів та курсує зі швидкістю 11-13 км/год.

У Клайпеді запустили регулярний пасажирський маршрут річкою Данга — це перший водний громадський транспорт у Литві, про це пише Хмарочос.

З 2018 року місцевий стартап Popa Boat надає електричні катамарани для розваги. Підприємство «Клайпедський автобусний парк», яким керує муніципалітет, побачив у цій ідеї потенціал для регулярного маршруту і спільно зі стартапом створив водний електробус.

Автобус-катамаран вміщає 12 пасажирів, одне місце обладнано для людей з інвалідністю. Довжина судна — 10,6 метра.

Катамаран курсує зі швидкістю 11-13 км/год. Один заряд дозволяє долати 80 кілометрів.

Розробники зазначають, що намагалися зробити катамаран якомога мобільнішим: він може рухатися вперед, назад, боком, крутитися.

Надалі планують обладнати його смарт-системами розпізнавання перешкод, що дозволять йому автономно пересуватися без водія.

«Річка в місті часто стає розділовим бар’єром для автомобільного транспорту — подолати певні ділянки можна лише проїхавши мостами. Як наслідок, водії доводиться робити об’їзд, що потребує додаткових витрат часу та пального», — зауважує менеджер з розвитку Клайпедського науково-технологічного парку Андріас Сутнікас.

Зазначається, що водний електротранспорт не створює шкідливих викидів і при правильному плануванні дозволяє прибрати з вулиць певну кількість автомобілів.

Маршрут працюватиме у теплу пору року й, відповідно, повноцінно запуститься навесні.

На восьмикілометровому маршруті, який обслуговуватимуть два таких водних автобуси, передбачено п’ять зупинок: від історичного центру через ботсад до околиці міста.