ГоловнеСвіт

У Конгресі США розглядають надання $60 млн. на сприяння Вірменії та $2 млн. на розмінування Карабаху

Вірменський національний комітет Америки (ANCA) продовжує кампанію з розширення американської допомоги Арцаху перед загрозами з боку Азербайджану.

Як повідомляє прес-служба ANCA, підкомітет із асигнувань на закордонні операції Палати представників США закликав до виділення США допомоги Вірменії у розмірі $60 млн. та $2 млн. на розмінування Арцаха (Нагірного Карабаху), у рамках законопроекту про іноземну допомогу на 2023 фінансовий рік. Також пропонується виділити фінансування на підготовку спеціального звіту Держдепартаменту та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) для виявлення гуманітарних потреб внаслідок Арцаської війни 2020 року.

Як відомо, Починаючи з 1998 року і щорічно Конгрес США відводить окремий рядок бюджету для фінансової допомоги Нагірно Карабахської Республіки, тим самим будучи другою державою після Вірменії що надають фінансову підтримку ще невизнаній республіці. На ряду з Секцією 907 Акта про підтримку свободи, прийнятої Конгресом США в 1992 році і ограничивющем будь-яку пряму гуманітарну допомогу уряду Азербайджану через її політики проти Вірменії і Нагірного Карабаху (до 2002 року), пряма американська гуманітарна допомога Степанакерту стала тріумфом молодий вірменської дипломатії 1990-х і, звичайно, вірменського лобі. Акт про підтримку свободи передбачав надання гуманітарної та фінансової допомоги всім пострадянським урядам для різного роду реформ, за винятком Азербайджану. Аж до Серпневої війни 2008 року фінансову допомогу отримувала також Абхазія.

Сума першого пакету фінансової допомоги Нагірного Карабаху на 1998 фінансовий рік склала $12.5 млн, проте на наступні роки почала поступово зменшуватися і фактичні витрати починаючи з 2003 року склали лише $2 млн щорічно. Разом з тим ясно, що не величина дотації має значення, але сам факт надання прямої фінансової допомоги Степанакерту. У 2009 році Державний Департамент США також надав близько $480,000 для проектів народної дипломатії та транскордонної комунікації в зоні карабаського конфлікту, а також деякі засоби на розмінування в самому Нагірному Карабасі.

Вірменські лобістські організації США ведуть активну роботу з конгресменами та Адміністрацією для збільшення щорічної фінансової допомоги Вірменії і Нагірного Карабаху, однак на тлі загального скорочення фінансування міжнародних гуманітарних програм, видимим досягненням цієї боротьби залишається тільки не виняток щорічної підтримки Степанакерту. Не в останню чергу це показує не тільки силу вірменського лобі, але і тривалу зацікавленість американських влади допомагати маленькому, невизнаному демократичній державі на Південному Кавказі, який проводить регулярні вибори і рівнем демократії і свобод не порівняємо зі своєю колишньою метрополією Азербайджаном – абсолютним «фаворитом» всіх міжнародних правозахисних організацій.