Політика

У НАТО відповіли на критику Києва щодо підтримки

Заступник генсека НАТО Мірча Джоане в інтерв’ю Європейській правді прокоментував претензії української влади щодо недостатньої допомоги альянсу у захисті від агресії РФ.

Він уточнив, що між членами альянсу існує чіткий «розподіл ролей» у підтримці України.

«У нас в НАТО є згода, що альянс як такий надає Україні значну, але лише нелетальну допомогу, а держави-члени надають летальну зброю. Зрештою, що для вас важливіше: розподіл ролей між альянсом та його членами, чи кінцевий результат, тобто надана Україні допомога? Тому я раджу друзям у Києві дивитися на ситуацію комплексно і сприймати нашу допомогу загалом», — наголосив Джоане.

За його словами, підтримка західних демократій включає зброю, кібербезпеку, протидію дезінформації, підтримку економічної стабільності та повоєнне відновлення України.

«Українці можуть розраховувати на нас і нашу допомогу, у тому числі перехід на західні зразки зброї», — запевнив заступник генсека НАТО.

Джоане заявив, що союзники спеціально розподілили ролі так, щоб зустрічі «формату Рамштайн» щодо України координував не альянс, а США.

«Коли ми погодили такий розподіл завдань — альянс працює з нелетальними засобами, а союзники надають Україні військову підтримку — це рішення було навмисним. Тому що НАТО — це організація, на якій зав’язані ризики. За всієї моєї поваги до України, але наше завдання номер один — це захист мільярда людей, які живуть у просторі НАТО… Ми повинні уникати ескалації, війна між Росією та НАТО не піде на користь нікому», — зазначив він.

Заступник генсека НАТО додав, що нелетальна допомога блоку Україні включала паливо, засоби хімічного, біологічного та ядерного захисту, підтримку у кіберпросторі, у боротьбі з дезінформацією, а також навчання українських військових.

Джоане вважає, що критика української влади у бік альянсу не обґрунтована.

«Що для вас важливіше – отримати від нас те, що потрібно, чи важливіше, хто з нас що робить? Я думаю, головне – отримати швидку та ефективну підтримку у війні України проти Росії», – підсумував він.