ГоловнеПолітика

У РБ ООН прокоментували ситуацію навколо України

У Раді Безпеки ООН заявили, що готові до будь-якого розвитку ситуації навколо України, хоча говорити про конкретні кроки у разі загострення поки що зарано. Про це на брифінгу у вівторок, 4 січня, заявила постійний представник Норвегії при ООН Мона Юуль, чия країна виконуватиме обов’язки голови у Раді Безпеки ООН у січні.

«Поки що рано говорити, що ми робитимемо, якщо ситуація розвиватиметься так, як ви кажете. Але можу запевнити, що ми готові до будь-якої ситуації, яка може виникнути, і уважно слідкуємо за тим, що відбувається», — сказала Юуль, відповідаючи на запитання про те, що здійснить РБ ООН у разі загострення ситуації навколо України.

«У 2014 році рада провела величезну кількість зустрічей, прийняла безліч заяв і діяла дуже активно, тому і цього разу ми будемо готові, якщо це станеться. Але, звичайно, ми сподіваємося і молимося, щоб цього не сталося», — сказала дипломат, додавши, що вітає майбутні переговори між Росією та США щодо цієї теми.

На початку грудня президент РФ Володимир Путін, пояснюючи скупчення військ біля українського кордону, заявив, що Росія потребує юридичних гарантій нерозширення НАТО на схід. Він, зокрема, вимагає, щоб Україну не брали до НАТО. Докладно про це у матеріалі Відступати нікуди.

Нагадаємо, у ЄС підготували відповідь на випадок вторгнення в Україну. Росії пригрозили санкціям із «величезними наслідками». Свої кроки Брюссель погодив із США та НАТО.