ГоловнеПолітика

У США пропонують спростити поставки зброї Україні

Четверо американських сенаторів зареєстрували законопроект щодо надання Україні зброї за прискореною програмою. Про це повідомила прес-служба одного із авторів документа, республіканця Джона Корніна.

«Цей законопроект наділить президента розширеними повноваженнями швидше укладати угоди ленд-лізу безпосередньо з Україною та прискорювати постачання військового обладнання, необхідного для захисту вразливого цивільного населення від російського військового вторгнення», — йдеться у повідомленні.

Як зазначили законодавці, зараз президент США може надавати озброєння країнам-союзникам у тимчасове користування, проте щодо Києва ці повноваження є непрактичними через бюрократичні бар’єри.

«Представлена ​​ініціатива допомагає усунути перешкоди для надання озброєнь Україні, прискорити їхню доставку, проте при цьому не створює нової програми», — наголосили сенатори.

Згідно з текстом документа, американський лідер повинен підтвердити Конгресу, що зброя, яка передається, необхідна для захисту цивільного населення в Україні. При цьому кібератака на неї з боку Росії також має розглядатися як збройний напад.

Нарешті, політики пропонують у разі схвалення залишити ленд-ліз чинним доти, доки Росія не відновить чисельність своїх військ на кордоні з Україною до рівня, що існував до березня 2021 року.

Ленд-ліз — це програма економічної допомоги США своїм союзникам у роки Другої світової війни. Вона була запущена 11 березня 1941 року. Через програму ленд-лізу Вашингтон активно допомагав союзникам технікою, боєприпасами та іншими військовими постачаннями. За час війни США надали за ленд-лізом озброєння на 600 мільярдів доларів за нинішнім курсом.

Раніше американський сенатор-республіканець Марко Рубіо запропонував новий проект санкцій проти Москви, зокрема особисто президента Росії Володимира Путіна у разі нападу РФ на Україну.