ГоловнеСвіт

У Туркменістані погасять газовий кратер, який палав понад півстоліття

Уряду Туркменістану доручено вирішити проблему палаючого газового кратера «Брама пекла» в Дарвазі. Про це заявив президент країни Гурбангули Бердимухамедов, повідомляє Turkmenportal.

З його слів, багато років у цій місцевості згоряє величезна кількість газу, це негативно позначається на екології та здоров’ї людей, які живуть неподалік. Крім того витрачається природний газ, з якого можна мати значний прибуток, який забезпечуватиме добробут народу.

«Ми створюємо і далі будемо створювати на користь рідного народу всі належні умови для освоєння колосальних запасів вуглеводневих ресурсів, які має наша незалежна самостійна вітчизна», — сказав Бердимухамедов.

Зазначимо, що газовий кратер, який горить у містечку Дарваза розташований у центрі пустелі Каракуми, приблизно в 260 кілометрах на північ від Ашгабату. Це туркменська пам’ятка, яка привертає увагу вчених і туристів.

У 1971 році в цій місцевості геологи виявили скупчення газу. Втім, після того як було пробурено свердловину, стався обвал. Щоб не отруїти газом людей та худобу, геологи вирішили підпалити газ, бо вважали, що вогонь невдовзі згасне. Але він досі горить. Діаметр газової діри – 60 метрів, глибина – близько 20 метрів.

Нагадаємо, раніше були названі найпопулярніші пам’ятки світу. Відомий туристичний сайт склав топ-10 найпопулярніших пам’яток світу. До нього увійшли Лувр, Ейфелева вежа, статуя Свободи і дім Анни Франк.