ГоловнеСоціум

У Великобританії сезон цвітіння зрушив на середину квітня

Вчені попереджають про екологічні ризики, спричинені усуненням природних циклів.

Дослідники Кембриджського університету проаналізували 420 тисяч зафіксованих дат цвітіння 406 рослин на території країни. Для цього вони вивчили записи, які з 1793 року велися садівниками і натуралістами, а також такими організаціями, як Королівське метеорологічне товариство Великобританії, інформує Ukr.Media.

Виявилося, що до 1986 року квіти розпускалися не раніше 12 травня, проте останні десятиліття цикл змінився, і рослини розквітали вже 16 квітня — майже на місяць раніше.

Найбільші зміни сезону цвітіння спостерігалися серед трав’янистих рослин — вони зацвітали приблизно на 32 дні раніше. Квітки на деревах почали з’являтися приблизно на 14 днів раніше, а на чагарниках — на 10.

У кожному конкретному році час розпускання квітів тісно корелював з середньою температурою в період з січня по квітень. Якщо в цей час було тепло або навіть жарко, то цикл цвітіння закономірно зрушувався.

Така зміна може нашкодити комахам і птахам, оскільки цвітіння рослин більше не синхронізується з життєвим циклом тварин. Цей процес може призвести навіть до повного зникнення видів.

Невідповідності такого роду вже спостерігаються, наприклад, між орхідеями і бджолами. Є і більш серйозний наслідок — гусениці все рідше здатні знайти собі рослинну їжу, а значить частіше гинуть. Це відбивається на чисельності пташенят синиць, які, своєю чергою, харчуються гусеницями.