ГоловнеЕкономіка

Україна очікує щонайменше $20 млрд від експорту зернових

Враховуючи середньостатистичні ціни на світовому продовольчому ринку, Україна очікує отримати, щонайменше, 20 млрд. доларів США від експорту зернових. Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі телемарафону зазначив, що зерновий коридор безпосередньо цьому сприятиме. Висоцький констатував, що іноземне судно — балкер FULMAR S, яке першим прибуло до порту Чорноморськ з початку війни, це лише початок реалізації Стамбульської зернової угоди.

«У нас є десятки заявок від інших країн. І це підтвердження того, що власники суден та трейдери вірять, що під міжнародним патронатом буде виконано зернову угоду. Світ потребує продовольства з України. Ця потреба і величезний попит дають віру в те, що двосторонній режим буде тільки зростати. Це відбуватиметься не через місяці, а найближчими тижнями», — зазначив Висоцький.

За його словами, три українські порти зможуть обслуговувати від 80 суден на місяць.

«Йдеться про 3-3.5 млн тонн продукції на місяць. На сьогодні це досить оптимістичний показник. І це позитивний сигнал для вирівнювання цін на внутрішньому ринку з умовою покриття собівартості, щоб фермери могли продовжувати операційну діяльність та впевнено дивитися в осінньо-польові роботи, які вже активно розпочнуться буквально за кілька тижнів», — вважає заступник міністра.

Раніше повідомлялося, що зерновим коридором вирушили вже 12 суден.