ГоловнеПолітика

Україна очікує від ЄС політичної ясності щодо членства до кінця року

Віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна хоче до кінця року отримати від лідерів ЄС політичну ясність щодо наступних кроків на шляху до членства.

«Нам потрібно розуміти, наскільки тривалим і складним буде наш шлях до членства в Європейському Союзі, і не тільки в переговорному сенсі. Нам справді потрібно буде виконати необхідні складові для приєднання до ЄС. У нас для цього є енергія та бажання. Єдине, чого нам не вистачає, – політичної ясності щодо наступних кроків», – сказала Стефанішина під час відкриття комунікаційної кампанії Разом ми Європа, повідомляє Укрінформ.

Вона додала, що Україна прагне уникнути бюрократичності в процесі вступу в ЄС та одночасно максимально демонструє спроможність пройти всі необхідні юридичні процедури, пов’язані із членством.

«З огляду на виклики, з якими стикається Україна, і те, що прихильність українського народу й України до принципів демократії є очевидними, а також те, що ми майже на 70% виконали всі зобов’язання за Угодою про асоціацію, це дає можливість нам говорити, що нас непотрібно оцінювати з нуля, а потрібно ухвалювати політичні рішення. І ми хочемо таку політичну ясність отримати вже до кінця року», – додала віце-прем’єр.

За її словами, бажання такої політичної ясності з боку України – це не політичний тиск, а забезпечення людям подальшого сенсу політичної діяльності.

Нагадаємо, Євросоюз подав до Міжнародного суду ООН інформацію в рамках справи України проти РФ щодо звинувачень у «геноциді», які Росія використала як виправдання свого вторгнення в Україну.