ГоловнеСвіт

Україна пропонує ЄС допомогу з економією газу

Україна може допомогти Європі економити щорічно близько 5 млрд кубометрів газу, заявив голова Міненерго Гермаг Галущенко під час візиту до Брюсселя пише Укрінформ.

«Ми можемо продавати електроенергію, у нас є такі здатності, до 1,5 гігават, – ми можемо робити це прямо зараз. Це добре для українського ринку, тому що у нас велика цінова різниця. Ми можемо отримати гроші для підтримки нашої фінансової ліквідності». З іншого боку, ми можемо заощадити до 5 мільярдів кубометрів газу в Європі: ви просто купуєте нашу електроенергію і не використовуєте російський газ», — пояснив міністр.

Галущенко вважає, що майбутня зима може стати останньою, коли Росія дозволяє собі тиснути на ЄС погрозами припинення постачання газу.

Як повідомлялося, сьогодні країни-члени ЄС затвердили ослаблений план щодо скорочення споживання газу. Загалом блок має намір зменшити споживання на 15% до березня наступного року, але деякі країни зменшать споживання менше.
Нагадаємо, 27 червня ENTSO-E погодила початок комерційного експорту української електроенергії до країн ЄС. А імпорт-експорт е/е до Румунії на 100 МВт стартував із 30 червня. Майже за місяць Україна експортувала електроенергії на 500 млн. гривень.