ГоловнеПолітика

Україна стала партнером-учасником ініціативи Трьох морів

Країни-учасники Ініціативи трьох морів створили новий формат партнерства та надали Україні статус партнера-учасника. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда на саміті країн Тримор’я, повідомляє TVN 24.

«Ми вирішили створити особливий новий тип партнерства з Ініціативою трьох морів — окрім стратегічного партнерства — партнерство через участь. Це новий тип партнерства, який призначений не тільки для України. Ми сьогодні дали його Україні, але ми виходимо з того, що таке партнерство можуть розділити і ті країни, які перебувають у Центральній Європі та не є членами Євросоюзу, але прагнуть до нього приєднатися», — сказав Дуда.

Польський президент зазначив, що країни, які стануть на шлях вступу в ЄС, зможуть подати заявку на такий формат партнерства, та наголосив, що всі країни Тримор’я виступають за надання Україні офіційного статусу кандидата у ЄС.

Президент України Володимир Зеленський, якого запросили взяти участь у саміті Тримор’я за допомогою відеозв’язку, заявив, що Україна має стати повноправною учасницею Ініціативи трьох морів.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що не вважає можливою Ініціативу трьох морів без незалежної України.

Раніше Зеленський заявив, що на українців чекає найважливіший з 1991 року тиждень — Єврорада прийматиме рішення щодо кандидатства України в члени Євросоюзу.