ГоловнеЕкономіка

Україна відновить постачання соняшникової олії в Індію

Індія планує у вересні отримати перші партії олії з України після п’яти місяців перерви у зв’язку із блокадою українських портів Росією. На цей час Індія є найбільшим імпортером харчової олії у світі. Про це з посиланням на заяву Sunvin Group повідомляє видання Bloomberg.

Індія очікує на постачання обсягом від 50 тисяч до 60 тисяч тонн і припускає, що вантажі відправлять із портів Одеса і Чорноморськ. Представники індійської компанії заявили, що серпневі поставки «залежатимуть від наявності суден».

Видання наголошує, що імпорт соняшникової олії в Індію з України повністю зупинився з квітня, оскільки вторгнення Росії в країну заблокувало основні експортні шляхи через море.

Рішення уряду Індії дозволити безмитний імпорт 2 мільйонів тонн соняшникової олії щороку цього і наступного фінансових років підвищить попит. Зокрема, торік країна закупила 1,89 млн тонн сирої олії. Україна постачала практично 74% обсягів, а Аргентина і Росія – по 12%.

Індія також збільшить закупівлю пальмової олії після падіння цін на неї. Імпорт зросте до 800 тисяч тонн у вересні із 750 тисяч тонн у серпні. Це пов’язано з великим попитом на смажену їжу під час фестивалів. Крім того, пальмова олія набагато дешевша за інші види олії.

Нагадаємо, напередодні у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН уклали угоду щодо експорту зерна, у рамках якої необхідно розблокувати визначені порти.

Раніше повідомлялося, що російські ракети влучили по порту Одеса через день після того, як Росія та Україна за посередництва ООН та Туреччини підписали угоду про відкриття чорноморських портів і відновлення експорту зерна. Москва стверджує, що ракетою було завдано удару по військовій інфраструктурі.