ГоловнеСоціум

Україна виявилася однією з найбільш непитущих країн Європи

Україна посіла 35 місце серед 39 країн Європи за рівнем споживання алкоголю. Про це повідомляє Рахункова палата.

«8,6 л алкоголю щороку випиває кожен українець, віком від 15 років, підрахувала Всесвітня організація охорони здоров’я. Проте, як виявилося, ми не така вже п’юча нація. Серед 39 європейських країн, які досліджувалися, Україна посідає 35 місце», — сказано в повідомленні.

Однак, як припустили в Рахунковій палаті, суттєво занижувати показники може невраховане споживання нелегально виробленого та ввезеного алкоголю.

«Фахівці Рахункової палати виявили, що Мінекономіки, податкова та митниця недостатньо аналізували обсяги нелегального виробництва та імпорту в Україну спиртного. Його частка, за оцінками експертів, може становити від третини до половини спожитого обсягу, залежно від виду алкогольної продукції», — додали у Рахунковій палаті.

Також все ще належно законодавчо не врегульовано питання торгівлі алкогольними напоями через інтернет.

«Неможливо достовірно визначити вік покупця, а отже, є ризики продажу алкоголю неповнолітнім», — резюмували в Рахунковій палаті.

Раніше Держстат підрахував, як за рік змінилися ціни на алкоголь та цигарки. Горілка подорожчала незначно, пиво майже на 10%, а ціна на цигарки зросла майже на 16%.

Також Рахункова палата оцінила втрати бюджету від нелегального ринку алкоголю. Внаслідок неналежної роботи Мінфіну та Державної фіскальної служби досі не запроваджено у повному обсязі автоматизовану систему контролю «Електронна акцизна марка».