ГоловнеЕкономіка

Україна засіяла озимими 94% площ від прогнозу

Українські аграрії активно продовжують сівбу озимих зернових культур. Вже засіяно 4,4 млн га, або 94% від прогнозу, повідомляє Мінагрополітики та продовольства.

За підрахунками відомства, пшениці посіяно 3,8 млн га (94%), ячменю – 613 тис. га (91%), жита – 79,2 тис. га (93%). Лише за попередній тиждень посіяно 61 тис. га озимини на зерно.

Лідерами сівби пшениці є Одеська, Полтавська і Хмельницька області. Жита найбільше посіяли на Рівненщині, а ячменю – на Одещині.

«Аграрії Вінницької області, Волині, Київщини, Полтавщини, Тернопільщини і Буковини завершили сівбу озимих зернових культур, близькі до завершення Житомирська, Хмельницька, Кіровоградська, Львівська і Чернігівська області», – йдеться у повідомленні.

Також сільгоспвиробники всіх областей України завершили сівбу озимого ріпаку – посіяно 999 тис. га, або 104% від прогнозу.

Нагадаємо, станом на 11 листопада Україна зібрала 58 млн тонн врожаю сільгоспкультур. Повністю завершено збирання пшениці, ячменю, гороху й ріпаку.

Також повідомлялося, що Україна експортувала 26 млн тонн агропродукції після нападу Росії, тоді як за нормальних умов експортний потенціал становив 40 млн тонн.