Політика

Україні обіцяють сотні танків і артсистем

Півсотні країн пообіцяли надати Україні сотні одиниць військової техніки і сотні тисяч боєприпасів, заявив за підсумками саміту НАТО в Мадриді президент США Джо Байден.

За його словами, йдеться про постачання «близько 140 тисяч протитанкових систем, понад 600 танків, майже 500 артилерійських систем, понад 600 тисяч снарядів, а також просунутих реактивних систем залпового вогню, корабельних систем і систем ППО».

Байден запевнив, що США, як і всі країни – члени НАТО, підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно.

«Погляньте-но, як війна в Україні впливає на Росію: вони вперше за майже 100 років наблизилися до дефолту, вони втратили значну частину своєї економіки, обмеження на купівлю ними технологій, зокрема американських, створили проблему у збереженні видобутку нафти на тому ж рівні, така сама ситуація з озброєнням. Росія платить високу ціну. Усі союзники підтримуватимуть Україну, скільки це буде необхідно для того, щоб Україна могла себе захистити», – сказав він.

За його словами, Україна «вже завдала удару по Росії, і РФ втратила свої позиції».

«Весь світ дивиться на те, що ви програли. Ви не змогли захопити Київ, Донбас, і ви не зможете цього зробити. Українці хоробро протистоять російській агресії. Я не знаю, як це все закінчиться, але, беззаперечно, це вже поразка Росії в Україні», – зазначив Байден.

Напередодні на саміті НАТО по відеозв’язку виступив президент України Володимир Зеленський. Він закликав країни НАТО надати Україні більше зброї, щоб війна з Росією закінчилася якнайшвидше.

Так НАТО схвалила пакет допомоги Україні, що визначає прискорення постачання нелетального озброєння, посилення кіберзахисту і модернізацію оборонної промисловості.