ГоловнеСвіт

Умови закінчення війни обиратиме лише Україна — НАТО

Умови завершення війни, яку розв’язала РФ, визначатиме лише сама Україна, спираючись на власні досягнення на полі бою та допомогу з боку НАТО. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг під час прес-конференції у нідерландському місті Гаага.

«Україна має вирішувати, що є прийнятними умовами для вирішення цього конфлікту. Ми не засідатимемо в Брюсселі чи в інших європейських столицях і вирішуватимемо, що прийнятно для них. Нічого про Україну без України… Те, що ми робитимемо — це доводити до максимуму ймовірність досягнення такого рішення, яке буде прийнятне для українців за переговорним столом. Шлях, яким ми це робитимемо — це зміцнювати їхню силу на полі бою», — зазначив він.

Генсек наголосив, що НАТО не є стороною цього конфлікту, проте країни-союзниці підтримують право українського народу на самооборону. Україна захищає себе проти агресивної війни – це право передбачене Хартією ООН.

Україна та українці платять найвищу ціну у цій боротьбі проти зовнішньої агресії, включаючи людські втрати та руйнування майна. У зв’язку з цим лише Україна має право визначати умови, які є прийнятними для українців у завершенні цього конфлікту, зазначив Столтенберг.

Якщо українці припинять боротися, Україна перестане існувати як незалежна країна. Тоді ж, якщо Путін та Росія припинять боротися – настане мир, заявив Столтенберг.

«Це агресія, коли Росія, президент Путін, увірвалися в іншу країну. Такими діями вони порушили міжнародне законодавство. Незважаючи на те, що вони (Росія, – ред.) втратили деякі захоплені території протягом минулих місяців та тижнів, вони все ще контролюють велику частину України. Україна заявила, що готова проводити переговори, але ми також знаємо, що єдиним шляхом для досягнення прийнятного результату є їхня (українців, — ред.) сила на полі бою», — наголосив генеральний секретар НАТО.

Росія та Путін можуть завершити цю війну завтра, оскільки саме вони розпочали її, нагадав Столтенберг. Однак те, коли і за яких умов проводити переговори з країною-агресором, вирішуватиме сама Україна.

Зазначимо, раніше Столтенберг звернув увагу, що Путін недооцінив мужність українців та підтримку України із боку Заходу.