ГоловнеСоціум

Уряд хоче до осені відновити більшість критичних об’єктів, вже витратив 2 мільярди

Уряд за останні два місяці розподілив 2,3 млрд грн, аби терміново відновити критичну інфраструктуру та провести першочергові некапітальні ремонти – до осені планується відновити більшість таких об’єктів.

Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів на відкритті засідання уряду.

З цієї суми, Київська та Чернігівська області отримала по 400 млн грн, Харківська та Сумська області – по 250 млн грн. Місту Київ було виділено 200 млн грн, Житомирській області 100 млн грн, а Миколаївській – 56 млн грн.

«Ми закликали місцеву владу за можливості так само виділяти кошти на відбудову. Бачимо, що тут є позитивна синергія», – розповів Шмигаль. Наприклад, продовжив він, керівництво Києва долучилося до програми відновлення уряду і виділив кошти з місцевого бюджету на відбудову зруйнованого житла та об’єктів інфраструктури.

Проте, наголосив Шмигаль, зараз відбувається перший етап відбудови – триває оцінка збитків, складається технічна документація проєктів, ремонтуються критично важливі об’єкти.

«Завдання Уряду — щоб до осені більшість пошкоджених критичних об’єктів були відновлені. Щоб усі громадяни на деокупованих територіях були з водою, газом, світлом», – заявив він. За словами Шмигаля, у чотирьох повністю деокупованих областях зараз готується відновлення 83-х лікарень, 59-ти дитячих садочків, 122-х шкіл.

Шмигаль також звернувся до міжнародних компаній, які працювали в Україні, і закликав їх відновлювати свою роботу зараз, «як це зробила більшість українських підприємств у безпечних регіонах». Він запевнив бізнес у підтримці з боку уряду та заявив, що припинення роботи в Україні є санкціями проти української економіки. Натомість повернення «стане проявом справжньої солідарності з українським народом, який сьогодні виборює свою свободу та бореться за мирне майбутнє всієї Європи».

Нагадуємо:

За підрахунками KSE Institute загальні втрати економіки України через війну, зокрема – непрямі на кшталт зниження ВВП, припинення інвестицій, відтоку робочої сили, додаткових витрат на оборону та соціальну підтримку тощо, коливаються від 564 млрд дол до 600 млрд дол.