Соціум

В ООН прогнозують катастрофу світового масштабу

Вже наступного року через війну в Україні світ може наразитися на катастрофу через дедалі зростаючий дефіцит продовольства. Про це заявив генсек ООН Антоніо Гутерреш, повідомляє Associated Press.

Гутерреш заявив, що на додаток до зміни клімату, пандемії коронавірусу і нерівності війна в Україні призвела до «безпрецедентної глобальної кризи голоду», від якої вже страждають сотні мільйонів людей.

«Є реальний ризик, що у 2022 році оголосять, що голоду багато… А 2023 рік може бути ще гіршим», – сказав він.

Гутерреш зазначив, що врожаї в Азії, Африці, Північній та Південній Америці постраждають, адже фермери по всьому світу намагаються приборкати зростаючі ціни на добрива й енергоносії.

«Проблеми з доступом до продовольства цього року можуть перетворитися на глобальну нестачу продовольства в наступному році», – сказав він.

Гутерреш додав, що жодна країна не буде застрахована від соціальних і економічних наслідків такої катастрофи.

За його словами, в ООН працюють над угодою, яка дозволить Україні експортувати продовольство, зокрема через Чорне море, і дозволить Росії постачати продовольство й добрива на світові ринки без обмежень.

Раніше повідомлялося, що Червоний Хрест заявив про гостру нестачу продовольства в Африці. Найбільший ризик наразі може спіткати країни Близького Сходу і Північної Африки, які надто залежать від імпорту пшениці.

Раніше Зеленський запропонував механізм страхування світу від голоду. За його словами, реагувати на голод, коли він уже настав, – пізно, тому потрібно діяти превентивно.