ГоловнеСоціум

В Україні організували курси операторів безпілотників для військових

Для українських військових відкрили курси операторів безпілотників. Про проект розповів співзасновник Монобанку Володимир Яценко, повідомляє ТСН.

Спеціальні курси він організував разом із групою волонтерів.

«Інженери, програмісти, які входять у світовий IT-топ, фахівці з аерокосмічного будівництва і навіть банкір, за освітою радіофізик. Коли Росія почала повномасштабне вторгнення, їм вистачило двох місяців, щоб за допомогою новітніх технологій почати робити надсучасні безпілотники. Ці літальні апарати практично недосяжні для ворожої ППО та засобів радіоелектронної боротьби, адже виготовлені із сучасних матеріалів, які в повітрі не розпізнають системи ворога. Апарати є, недостатньо фахівців, які вже на передовій зможуть ефективно літати. Волонтери вирішили це виправити», — йдеться у сюжеті.

Навчання військових проводять професійні пілоти. Бійці вивчають основи авіації, такі як аеродинаміка, навігація, метеорологія тощо.

«Безпілотники потребують таких же навичок, як і при керуванні великим бойовим літаком. Крім того, на тренуванні відпрацьовують усі ситуації, з якими оператор БПЛА може зіткнутися в реальному бою. Професійним пілотам вистачає кількох днів, щоб навчити хлопців керувати безпілотниками — розвідниками, бомбардувальниками, коригувальниками. Вони дуже професійно володіють темою щодо планування завдань, коригування. Якщо це пілот «боїнга» і він налітав щонайменше десять тисяч годин, на великому літаку — це неймовірна база знань», — розповів Яценко.

Він додав, що черга з охочих навчитися керувати безпілотниками розписана на кілька тижнів уперед.

Після закінчення навчання волонтери постачають бійців та безпілотниками для виконання завдань на фронті.

Раніше Яценко заявив, що не зупиниться, поки не зробить 345 ударних безпілотників — по одному за кожну українську дитину, яка загинула від обстрілів російських загарбників. З того часу кількість загиблих дітей зросла до 373.