ГоловнеСоціум

В Україні розширять перелік заборонених тем під час війни

Українські парламентарі мають намір посилити вимоги до фото та відеоматеріалів, знятих під час ворожих атак на території України. Про відповідні зміни йдеться у законопроекті, зареєстрованому у Верховній Раді.

Йдеться про проект закону про внесення змін до статті 114-2 Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за несанкціоноване розповсюдження інформації в умовах військового чи надзвичайного стану (№7455).

«Несанкціоноване поширення інформації про діяльність об’єктів критичної інфраструктури та державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, про місця збору та шляхи евакуації цивільного населення, вчинене в умовах військового чи надзвичайного стану, карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років», — йдеться у документі.

Якщо такі дії були вчинені посадовцем, то за це пропонується карати позбавленням волі на строк від 8 до 12 років.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що в ході повномасштабної війни Росії проти України «мають місце непоодинокі факти випуску сюжетів на телеканалах України, за результатами яких у подальшому було здійснено ракетні удари по місцях збору для евакуації цивільного населення на залізничних вокзалах, об’єктах критичної інфраструктури, низки підприємств ДП «Укроборонпром» та інших, які висвітлювалися в інформаційних програмах на телебаченні».

«За оцінкою експертного середовища, не виключається можливість, що зазначені сюжети на телебаченні стали приводом для проведення аналізу, встановлення місця зйомок з їхніми координатами на місцевості та коригування подальшого завдання ракетних ударів агресором по цих місцях», — йдеться в пояснювальній записці.

Раніше повідомлялося, що в Одесі СБУ затримала трьох відеоблогерів, які виклали у Мережу матеріали про ракетні удари російських військових по місту.

Нагадаємо, що Росія обстріляла Святогірську лавру, внаслідок чого загинуло троє людей, четверта особа пізніше померла в лікарні. Ще чотири особи отримали тяжкі поранення.