ГоловнеЗдоров’я

Вчені розповіли про несподіваний вплив важких ковдр на якість сну

Важка ковдра — легкий сон.

Згідно з дослідженням вчених Уппсальського університету (Швеція), використання обтяженої ковдри підвищує рівень мелатоніну у молодих людей. Цей гормон регулює циркадні ритми і в деяких випадках добре допомагає боротися з безсонням, інформує Ukr.Media.

Щоб з’ясувати, як важкі ковдри впливають на сон, фахівці провели експеримент за участю 26 молодих чоловіків і жінок. Для вимірювання рівня гормонів в учасників неодноразово збирали слину, коли вони вкривалися обтяженою або звичайною ковдрою.

Результати дослідження показали, що використання обтяженої ковдри збільшило концентрацію мелатоніну в слині добровольців приблизно на 30%. Однак вона ніяк не вплинула на рівень гормонів щастя або стресу і на активність симпатичної нервової системи.

«Наше дослідження виявило механізм, що пояснює, чому важкі ковдри допомагають боротися з безсонням. Проте результати були засновані на невеликій вибірці, тому нам потрібні більші та більш тривалі випробування, щоб з’ясувати, чи терапевтичні ефекти обтяженої ковдри зберігаються протягом тривалого періоду часу», — говорить Крістіан Бенедикт, провідний автор дослідження.