ГоловнеЗдоров’я

Вино та чай допоможуть покращити пам’ять — вчені

Вчені з’ясували, що люди, які п’ють більше вина та чаю, здатні значно знизити темпи погіршення пам’яті. Про це пише Sci Tech Daily.

Автор дослідження Томас Холланд з Медичного центру Університету Раш в Чикаго виявив, що певна дієта здатна призвести до більш повільного зниження когнітивних функцій. Вся справа в антиоксидантних флавонолах, які містяться в чаї, вині, фруктах і овочах.

Результати дослідження показали, що у людей, які споживали найбільш високу дозу флавонолів, погіршення пам’яті відбувалися на 0,4 балу повільніше за десятиліття, ніж у групи з найменшою дозою флавонолів.

Флавоноли поділяються на чотири групи:

— кемпферол: капуста, боби, чай, шпинат та броколі;
— кверцетин: помідори, капуста, яблука та чай;
— миріцетин: чай, вино, капуста, апельсини та помідори;
— ізорамнетин: груші, оливкова олія, вино та томатний соус.

«Так стало відомо, що у людей, які споживають найвищу дозу кемпферолу, швидкість зниження когнітивних функцій була на 0,4 одиниці повільніша за десятиліття, порівняно з групою, яка споживає найнижчу дозу кемпферолу. У групі, що споживає кверцетин, — швидкість зниження пам’яті сповільнювалася на 0,2 одиниці, а у групі зі споживанням миріцетину — на 0,3 одиниці. Дієтичний ізорамнетин не був врахований у дослідженні», — зазначили вчені.

Нагадаємо, пляшка вина зі Шпаєра є найстарішою у світі. Вона датована 325–359 роками та залишилася запечатаною протягом усіх 1700 років.