ГоловнеЕкономіка

Влада очікує різкого зростання економіки у 2023 році

Наступного року очікується зростання економіки України на 15,5%, заявила міністр економіки України Юлія Свириденко в інтерв’ю агентству Reuters.

Вона розповіла, що поточні прогнози щодо ВВП у 2023 році варіюються від подальшого скорочення на 0,4% до зростання на 15,5% після ймовірного падіння на 30–35% у цьому році.

«Дуже складно робити нові прогнози через невизначеність. Це повністю залежить від воєнного сценарію», – додала Свириденко.

Міністр також трохи розповіла про нову програму МВФ, на яку розраховує влада. За її словами, програма має бути «відносно великою» та має бути узгоджена швидко, щоб допомогти вивільнити кошти від інших кредиторів і заспокоїти інвесторів.

Свириденко закликала країни й установи-донори виконати обіцянки про допомогу. За її словами, Україна отримала 12,7 млрд доларів міжнародної бюджетної підтримки після вторгнення Росії та очікує, що до кінця року надійде ще 14 млрд доларів із уже обіцяної допомоги.

«Для нас дуже важливо продовжувати отримувати цю фінансову допомогу і допомогу в цілому від наших партнерів. Ми боремося за цінності, важливі для Європи та США», – сказала міністр.

Нагадаємо, за підсумками першого кварталу 2022 року ВВП України впав на 16% порівняно з аналогічним періодом минулого року. А у другому кварталі – на 40%.

У Нацбанку вважають, що на Україну чекає найбільше падіння ВВП в історії. За базовим сценарієм, у цьому році економіка впаде на 33,4%.