ГоловнеЕкономіка

ВВП Британії скоротився вперше з часів локдауну — Bloomberg

Економіка Великобританії скоротилася вперше після того, як країна запровадила локдауни через коронавірус на початку 2021 року. Про це повідомляє інформагентство Bloomberg.

Економісти агентства вважають, що британський ВВП за другий квартал скоротився на 0,2% перед офіційними даними, які мають бути опубліковані цього тижня.

«Падіння означає паузу у відновленні після пандемії та початок більш тривалого спаду, який, як очікує Банк Англії, триватиме до початку 2024 року. Такий прогноз впливає на перегони за посаду лідера Консервативної партії та прем’єр-міністра на заміну Борису Джонсону», — йдеться в повідомленні.

Центробанк Англії минулого тижня прогнозував, що цього року інфляція прискориться до 40-річного максимуму більш ніж на 13%, що значно вплине на споживчу спроможність споживачів.

Екс-прем’єр Британії Гордон Браун та колишній головний економіст BOE Чарлі Бін наполягають на пакеті допомоги, який допоміг би тим, хто найбільше постраждав. За їхніми словами, заходів, запропонованих урядом Джонсона на початку цього року, недостатньо.

Бін зазначив, що основний пакет для домогосподарств коштував приблизно 15 мільярдів фунтів стерлінгів.

«Фінансова бомба сповільненої дії вибухне для сімей у жовтні, оскільки другий раунд підвищення цін на пальне за шість місяців спричинить ударні хвилі щодо кожного будинку і штовхне мільйони через край», — заявив Гордон Браун.

Перспективи зростання цін на газ посилюють тиск на Трасс та Сунака. Претендентам на посаду глави уряду доведеться пояснити, що вони робитимуть для відновлення економіки.

Фаворит перегонів Трасс заявила, що просуватиме негайне зниження податків, щоб допомогти.

За словами Сунака, впровадження цих заходів займе занадто багато часу і не допоможе достатньо тим, хто цього більше потребує.

Банк Англії минулого тижня попередив: існує ймовірність того, що Великобританія увійде до рецесії у четвертому кварталі цього року і продовжить скорочення протягом усього наступного року.

Комунальні служби з жовтня дозволять стягувати 4000 фунтів стерлінгів на рік за середній рахунок за електроенергію та газ, що є найвищим рівнем за всю історію та майже вчетверо перевищує рівень минулого року.

Раніше повідомлялося, що Банк Англії підвищив базову процентну ставку максимальними темпами з 1995 року, на 50 базисних пунктів — до 1,75% із 1,25%.

Крім того, рекордна інфляція зараз спостерігається у багатьох країнах світу, через що центробанки підвищують ключові ставки.