ГоловнеСоціум

Як контролювати тягу до імпульсивних покупок

Імпульсивні покупки — це як вживання алкоголю: спочатку відчуваєш задоволення, а на ранок відчуваєш похмілля і шкодуєш про скоєне.

Суспільство споживання постійно диктує нам установки. Ви повинні купувати і не замислюватися, а навіщо взагалі ця річ. В ідеалі, якщо покупки будуть відбуватися імпульсивно, на емоціях, подібно природної потреби в їжі або походу в туалет, інформує Ukr.Media.

Імпульсивні покупки неабияк виснажують не тільки гаманець, але і психіку, перетворюють на істоту, яка діє інстинктами. Сьогодні ми розповімо, як контролювати тягу до імпульсивних покупок, щоб не витрачати свої ресурси даремно.

Що можна вважати імпульсивними покупками і коли вони призводять до проблем

Імпульсивні покупки — це придбання, які не були заздалегідь обдумані. Зазвичай, вони відбуваються під дією сильних емоцій або й зовсім внаслідок підсвідомого пориву. Над тим, щоб ви купували імпульсивно, працюють сотні тисяч маркетологів по всьому світу, впроваджуючи потрібні думки і прикриваючи їх нібито усвідомленим вибором.

Однак, не всі імпульсивні покупки автоматично вважаються поганим придбанням. Все залежить від багатьох факторів. І все ж, якщо порівнювати покупки з інвестиціями, то продумані можна назвати вкладенням під банківський відсоток, де є невеликий ризик прогоріти, а імпульсивні — з грою на біржі з її постійними стрибками.

Імпульсивні покупки стають проблемою, коли істотно погіршують фінансове становище людини і плодять борги. Їх можна порахувати навіть чимось на зразок залежності, поряд з алкоголізмом, наркоманією та ігроманією, адже більшість робить покупки не стільки для придбання товарів, скільки для задоволення внутрішньої порожнечі.

Як можна контролювати імпульсивні покупки

Є кілька способів полегшити свою тягу до здійснення необдуманих покупок або ж запобігти таких дій в разі, коли у вас немає залежності, але ви вірите розпродажам і іншим методам спонукання до споживання.

Налаштуйте свій бюджет

Ми неодноразово говорили про необхідність ведення бюджету. Без нього ви легко вийдете за рамки своїх витрат і не помітите, як здійсните чергову необдуману покупку.

Ідеальним співвідношенням є формула 50/20/30, де 50% бюджету відводиться на потреби, 20% — на заощадження і 30% — на все інше. Все інше в цьому випадку — це не тільки безглузді витрати, а й сума на форс-мажорні обставини.

Але як це допоможе скоротити імпульсивні витрати? Все просто — ви завжди знаєте, скільки у вас доступно коштів, тому не влізете в борги без істотної на те потреби. Також ви почнете більше цінувати гроші, адже поки вони не рахуються і відлітають в трубу, як за помахом чарівної палички, ви спокійні. Але варто дізнатися, як багато грошей ви витрачаєте на мотлох, вас відразу ж почне душити жадібність.

Дотримуйтеся правила 24 годин

Імпульсивні покупки відбуваються під дією емоцій. Все що потрібно — це включити логіку. Проблема в тому, що емоції, особливо яскраві, затьмарюють логіку навіть у людей з холодним розумом і можуть серйозно насолити. В такому випадку необхідно дати відстрочку своїм діям, почекавши день. Пізніше той сплеск гормонів, що привів вас в збудження, зійде нанівець.

Якщо ви відчуваєте сильну потребу купити щось, але не можете знайти істотного аргументу на користь цієї дії, переспіть з цією думкою. На ранок поставте собі питання: «чи дійсно вам потрібна ця покупка або це був миттєвий порив?». Швидше за все, ви дасте відповідь «ні» і ситуація вирішиться сама собою. Якщо ж думка нікуди не пішла і, більш того, ви усвідомили важливість такої покупки, значить, тут в рівній пропорції зійшлися і розум, і емоції.

Складайте план покупок і не заходьте в магазини без потреби

Перш ніж заходити в магазин або відкривати сайт, складайте на листку, в смартфоні або просто в голові список покупок, які вам реально необхідні в цей момент. Не заходьте в магазин просто щоб щось подивитися і помріяти. На цьому бажанні будується одна з основних стратегій нав’язування непотрібних покупок.

Мерчендайзери прекрасно знають, куди ви в першу чергу подивитеся на полиці, а інтернет-маркетологи розуміють, де повинна бути стрічка рекомендованих товарів і на чому ці рекомендації повинні ґрунтуватися.

Завжди вмикайте логіку і ставте собі правильні питання

Знову ж таки, логіка затьмарюється емоціями на раз-два навіть у людей, які звикли керуватися розумом. І все ж потрібно проявляти особливе зусилля під час шопінгу, щоб обмірковувати кожну покупку. Побачивши черговий блискучий китайський мотлох, який вам дуже потрібен, відразу ж поставте собі наступні питання:

Що я з цією річчю робитиму?
Чи скористаюся я взагалі коли-небудь цією річчю або вона буде захаращувати простір?
Чи окупить це фінансові вкладення?
Чи дійсно це допоможе мені відчути себе краще?
І так далі. Головне, щоб над емоціями взяв гору голос розуму. Пам’ятайте, що в емоціях немає нічого поганого, поки вони контролюються розумом, тому не давайте їм вихлюпуватися.

Піддавайте все сумніву

Основа маркетингу — нав’язати думку про переваги товару, навіть якщо вони існують лише на папері. Якщо ви бачите те, що шалено хочете купити прямо зараз, особливо після прочитання опису або прослуховування короткої лекції від продавця-консультанта, зупинитесь і задумайтеся. У вас є смартфон і інтернет — варто спочатку почитати відгуки, подивитися незалежні огляди.

Всього п’ять хвилин роботи з пошуковим рядком відіб’ють у вас бажання купувати 90% товарів, які виглядали до цього як найвигідніша покупка в житті. Ви повинні підходити до процесу споживання зі скепсисом, а не з емоціями.