Соціум

Як правильно очищати окуляри, щоб уникнути подряпин на лінзах

Рекомендації по догляду за окулярами.

Щоб лінзи залишалися прозорими, на них не було плям і розводів, фахівці рекомендують щодня очищати окуляри. Важливо робити це правильно: помилки можуть привести до появи подряпин на склі або ті стануть каламутними, що негативно позначиться на зорі, інформує Ukr.Media.

Як очищати окуляри в домашніх умовах

Алгоритм загальний для окулярів з діоптріями, сонцезахисних або спортивних окулярів. Можна використовувати спеціальний засіб для очищення лінз, наприклад спрей або серветки. Але в домашніх умовах достатньо води і миючого засобу, наприклад мила або рідини для миття посуду. Також буде потрібен чистий безворсовий рушник або серветка з мікрофібри.

Вимийте руки.

Промийте окуляри під струменем води з-під крана. Вона не повинна бути гарячою, щоб не пошкодити покриття лінз.
Нанесіть трохи миючого засобу на кінчики пальців. Акуратно протріть обидві сторони лінз і всі частини оправи. Особливо ретельно очистить ділянку, де край лінзи з’єднується з оправою — тут часто скупчуються пил і шкірний жир.
Добре промийте оправу і обидві сторони лінз, щоб видалити всі залишки миючого засобу.

Акуратно струсіть окуляри, щоб видалити краплі води з лінз, і висушіть чистим безворсовим рушником або серветкою з мікрофібри. Якщо ви використовуєте рушник, він повинен бути випраний без кондиціонера для білизни.
Коли вода і мило недоступні (наприклад в дорозі), виручать спеціальні серветки або аерозоль. Під час використання одноразових серветок для очищення окулярів важливо спочатку оглянути скло. Щоб не подряпати лінзи, сдуйте з них пил, перш ніж протирати. Якщо окуляри мають антиблікове покриття, переконайтеся, що очищувач можна використовувати для таких лінз.

Що не можна робити при очищенні окулярів

Не протирайте лінзи об одяг — так легко їх подряпати.
Не використовуйте слину для змочування лінз.

Також для очищення окулярів не підійдуть побутові чистячі засоби для скла. Вони часто містять інгредієнти, які можуть пошкодити покриття лінз.

Не використовуйте паперові рушники або серветки. Вони можуть подряпати лінзи або залишити на них ворсинки.
Не намагайтеся відшліфувати серветкою подряпину на лінзах. Це тільки погіршить ситуацію.