Соціум

Як вчинити, якщо у вас більше немає сил приймати рішення

З втомою через прийняття рішень можна впоратися.

Щодня ми приймаємо безліч рішень — від того, що одягнути й приготувати на вечерю, до великих планів і цілей на майбутнє. Через це ми можемо відчувати розумову втому. Найчастіше вона призводить до відмови від прийняття рішень або імпульсивного вибору, який не завжди є корисним і правильним, інформує Ukr.Media.

Ознаки втоми через прийняття рішень

Втома, яку ви відчуваєте через те, що часто доводиться приймати рішення, має кілька відмінних ознак.

Вам складно зосередитися на чомусь і довести справу до кінця

На роботі хочеться зробити додаткову перерву. Голова здається «забитою і туманною», думки плутаються, а звична рутина раптово здається складною. А ще важко сконцентруватися на тому, що треба обміркувати і прийняти рішення: ви постійно відволікаєтеся на сторонні речі.

Часта прокрастинація

Як наслідок складнощів з концентрацією уваги і мозкової втоми, прокрастинація не змушує довго на себе чекати. Ви відкладаєте справи і рішення на потім, навіть якщо зазвичай цього не робите. Навіть найзатятіші трудоголіки можуть відчувати втому через прийняття рішень. Про лінощі тут не йдеться, а ось про перенапруження та стомленість — так.

Уникнення завдань, де потрібно приймати рішення

Рік тому ви з радістю погодилися бути організатором дня народження подруги, а цього разу вам зовсім не хочеться обирати кафе і готувати сюрпризи. На робочих зборах ви намагаєтеся промовчати, а не пропонувати якісь ідеї і рішення, які, можливо, доведеться втілювати у життя.

Навіть у дрібницях ви можете уникати рішень — повністю покладатися на думку родини з приводу того, як провести вихідні і що приготувати на обід.

Усе це — приклади поведінки людини, втомленої від рішень, яка усіма способами намагається «відключитися» від них на якийсь час.

Розчарування у собі

Через небажання приймати рішення дехто з нас може почуватися розчарованим у собі. Нам здається, що ми просто не здатні на щось більше, або відкидаємо відповідальність, яка має бути нормою для дорослої людини. Насправді, це просто втома і реальності такі думки не відповідають.

Негативні емоції

Втомлена через прийняття рішень людина часто почувається пригніченою або зовсім безнадійною. Вона може сумувати з різних причин або стати запальною і агресивною. Навіть звичні речі можуть викликати у неї роздратування, причину якого вона не може пояснити.

А ще люди з втомою через прийняття рішень стають досить імпульсивними — у покупках або виборі, який роблять. А потім приходить почуття незадоволеності незалежно від того, наскільки прийняте рішення насправді було правильним.

Фізичні симптоми

Коли ми втомилися через прийняття рішень, ми реагуємо на це не лише морально, а й фізично. У нас може часто виникати головний біль, може погіршуватися сон. Ми можемо стати схильними до емоційного переїдання — стану, коли проблеми і труднощі викликають бажання поїсти улюблену їжу, яка принесе хоч якусь радість і полегшення.

Як впоратися з втомою через прийняття рішень

Перше, що хочеться зробити, коли повсякденний вибір призводить до стомлення — опустити руки і припинити приймати рішення. Але така стратегія допомагає лише частково. На жаль, у більшості випадків вона призводить до того, що відкладені рішення дають про себе знати у майбутньому і просто накопичуються.

Щоб впоратися з втомою через прийняття рішень, не припиняючи робити свій вибір, скористайтеся цими порадами:

Обмежте кількість рішень

Зробіть таким чином, щоб великих рішень щодня було не більше ніж три-чотири. Дрібний вибір можете надати своїм близьким або відкласти його до часів, коли впораєтеся з втомою. Наприклад, обрати, що приготувати на вечерю або як провести час у вихідні, можуть ваші діти або партнер.

Намагайтеся приймати більшість рішень на початку дня

Вранці наша мозкова активність на піку. Тому варто приймати рішення на початку дня, поки енергії для цього достатньо. На роботі варто запланувати важливі зустрічі і звіти вранці, щоб бути максимально ефективною. А більш легкі рішення залиште на потім.

Намагайтеся планувати справи наперед

Якщо увас є список справ на кілька днів вперед, ви легко зможете контролювати складність і кількість рішень. Ви будете краще підготованими до того, що потрібно робити і коли. Наприклад, зручніше буде розподіляти ранкові справи і не перевантажувати себе рішеннями у один день.

Робіть регулярні перерви

Робіть більше коротких перерв протягом дня, щоб давати своєму мозку відпочивати. Зверніть увагу на прийоми їжі у один і той самий час. Періодично відволікайтеся від справ, щоб перемикнути увагу на те, що вас розслабляє. Можна 5 хвилин подивитися у вікно і поспостерігати за тим, що там відбувається, зробивши спробу не думати про справи. Або відволіктися на щось приємне, що допоможе зарядитися енергією — послухати спокійну музику, зробити розтяжку, поговорити з колегою не про робочі справи.

Попросіть про допомогу

Якщо якесь з рішень, які потрібно прийняти, змушує вас божеволіти, не соромтеся попросити про допомогу близьких або колег. Почувши їх думку з боку, ви отримаєте підтримку або новий погляд, який допоможе вам зважити усі «за» і «проти». До того ж, відчуття того, що ви не самотні у важкій ситуації, допоможе трохи розслабитися і заспокоїтися, щоб рішення не виявилося імпульсивним.

Не піддавайтеся сумнівам

Ви втомилися, але все ж таки прийняли рішення. Не піддавайтеся сумнівам, які можуть виникнути після нього. Навчіться приймати свій вибір і рухатися вперед.

Використовуйте список плюсів і мінусів

Якщо ви «застрягли» і не знаєте, як вчинити у складній ситуації, складіть список плюсів і мінусів. Розділіть листок паперу навпіл, і напишіть на одній стороні «за», а на другій «проти», які можуть стосуватися вашого рішення. Потім потрібно буде проаналізувати отриманий результат — це допоможе прийняти правильне рішення.

Створіть комфортний графік

Щоб зменшити кількість щоденних рішень, можна створити графік повсякденних справ. Наприклад, у один і той самий час прокидатися, займатися спортом, робити перерву на обід і лягати спати. Можете поставити собі будильники і нагадування у телефоні, щоб відповідати своєму розкладу. Це допоможе позбутися від деяких рутинних рішень, щоб вам вистачало часу і сил на щось більш термінове або важливе.

Уникайте імпульсивного прийняття рішень

Трапляється таке, що нам здається, що потрібно зробити вибір «тут і зараз». На жаль, коли ми втомилися й до того ж поспішаємо, ми не завжди можемо прийняти правильне рішення.

Як нам слід вчинити у такій ситуації: необхідно заспокоїтися і дати собі час, щоб зробити правильний крок. Наприклад, трохи довше постояти біля прилавка магазину або спочатку подивитися потрібний товар у інтернеті, а потім йти за покупками. Або попросити керівника дати вам більше часу на рішення, пояснивши це тим, щоб зважити усі «за» і «проти».

Знаходьте час для повноцінного відпочинку

Якщо відчуваєте себе перевантаженими, знайдіть час, щоб дати собі можливість відпочити. Генеральне прибирання у вихідний день може бути відкладеним або делегованим домочадцям. Або дозвольте собі після роботи пройтися пішки і випити чашку кави, якщо це допомагає вам розслабитися.

До речі, ще один важливий фактор відпочинку — повноцінний сон. Скорегуйте свій режим. Якщо його недостатньо — від цього залежить те, наскільки чітко ви мислите протягом дня і здатні приймати рішення.