Здоров’я

Яку користь або шкоду для здоров’я людини може принести вживання сиру

Сир може бути не лише корисним для здоров’я людей.

Деякі люди настільки сильно полюбляють сир, що не можуть без нього жити. Але вони й ненавидять його за те, що він може призвести до зайвої ваги і викликати захворювання серця, інформує Ukr.Media.

Сир — відмінне джерело кальцію, жиру і білка, у ньому велика кількість вітамінів А та B12, фосфору і рибофлавіну. Якщо сир приготований зі стовідсоткового незбираного молока від тварин, які були на природному вигулі, то у ньому найбільше поживних речовин, включаючи жирні кислоти Омега-3 і вітамін К2. Сир і молочні продукти можуть захищати зуби від карієсу.

У сирі з високим вмістом цвілі міститься невелика кількість кон’югованої лінолевої кислоти. Вона запобігає ожиріння, хвороби серця і зменшує запалення. Ферментовані молочні продукти на зразок йогурту і сиру позитивно впливають на серцево-судинну систему. На жаль, усі молочні продукти пастеризують за наявності високої температури, і це значно зменшує рівень деяких корисних сполук на кшталт «гарних» бактерій і ферментів.

Але деякі люди надмірно чутливі до сиру. Він містить лактозу — цукор, який не перетравлюється людьми з непереносимістю лактози. Сир є калорійним продуктом. Залежно від його сорту можна отримувати близько 100 ккал на 30 г. Також сир містить казеїн — білок з молока, що є небезпечним для людей, які мають на нього алергію. У ньому безліч жирів, а експерти пропонують обмежувати вживання насичених жирів. Також у жирі немає клітковини, через що надмірне захоплення цим продуктом може спровокувати закреп.