Прогрес

З’явилося перше повне фото з телескопа Вебба

Президент США Джо Байден у ніч на вівторок, 12 липня, показав перше повноцінне фото з телескопа Джеймса Вебба. Знімок опубліковано на сторінці глави держави у Twitter.

«Перше зображення, отримане космічним телескопом Вебба, є історичним моментом для науки і техніки. Для астрономії та дослідження космосу. І для Америки і всього людства», — йдеться в повідомленні.

Як повідомляє CNN, на фото зображене масивне скупчення галактик SMACS 0723, яким воно було 4,6 млрд років тому. При цьому гравітація SMACS 0723 постає як гігантська лінза: вона посилює, спотворюючи, світло від об’єктів, що перебувають за ним, що дозволяє побачити дуже далекі та раніше невидимі для астрономів об’єкти.

Зображення є композицією, зробленою з окремих знімків на різних довжинах хвиль, загальною тривалістю 12,5 год.

Наголошується, що знімок є найглибшим і найчіткішим інфрачервоним зображенням далі Всесвіту на сьогоднішній день.

Вказане фото Байдену презентував голова NASA Білл Нельсон на заході у Білому домі. Він пояснив президенту, що на фотографії лише мала частина всесвіту, подібна до масштабу піщинки, затиснутої між пальцями, яку розглядаєш, витягаючи руку вперед.

Нельсон наголосив, що телескоп Джеймс Вебб, захоплюючи світло від зірок, дозволить поринути до часів початку всесвіту. За його словами, пристрій такий точний, що не тільки дозволить розглянути планети, але й зрозуміти, чи заселені вони.

Нагадаємо, телескоп Джеймса Вебба — це спільна робота американських (NASA), європейських (ESA) та канадських (CSA) космічних агентств. Його склали у 2019 році.

Вартість проекту 10 млрд доларів. Він є найбільшим і найпотужнішим із колись запущених космічних телескопів.