Здоров’я

За якими ознаками можна виявити у себе дефіцит вітамінів

Нестача вітамінів може проявлятися різними симптомами.

Життя у ритмі великого міста забирає неймовірну кількість душевних сил, а також підриває фізичний стан. Нерідко ми починаємо відчувати нездужання, але при цьому серйозних проблем зі здоров’ям у нас не спостерігається. Однією з причин може стати дефіцит вітамінів. У будь-якому випадку важливо отримати консультацію фахівця і пройти обстеження. Ми ж розповімо, які «дзвіночки» повинні вас насторожити і змусити замислитися про медичне обстеження, інформує Ukr.Media.

Ви постійно втомлюєтеся

Тут немає нічого дивного, якщо ви працюєте весь тиждень у звичайному графіку. Сонячних днів нам категорично не вистачає, та й часу на те, щоб відпочити у теплих країнах, може бути не настільки багато. У результаті ми маємо нестачу вітаміну D у організмі. Цей вітамін допомагає підтримувати активність, за допомогою нього у організмі утримуються кальцій і фосфор, а також відбувається активний процес мінералізації кісток. Чим нижчим є рівень вітаміну D, тим гірше ми почуваємося, і причину може бути не настільки легко з’ясувати. Хоча б раз на рік фахівці радять здавати аналіз на рівень вітаміну D.

Шкіра швидко стає сухою

Чоловіки рідко звертають на це увагу, а ось для жінок суха шкіра завжди є проблемою, особливо на обличчі — жоден тональний засіб не ляже добре, якщо є лущення і нерівності на поверхні. Такі зміни у верхніх і середніх шарах шкіри можуть говорити про нестачу вітаміну А. Крім сухості, ви можете помітити, що шкіра на руках стала ніби лускатою, у рідкісних випадках вона стає «гусячою».

Волосся випадає у великій кількості

Дефіцит заліза часто проявляється у проблемах з волоссям — воно випадає у великій кількості. До речі, фахівці запевняють, що дефіцит заліза зустрічається частіше, ніж дефіцит вітамінів групи В. Обов’язково відвідайте терапевта, який призначить вам обстеження, оскільки іноді дефіцит заліза може бути симптомом більш серйозних захворювань.

Ви втрачаєте вагу без дієт

Хтось може сказати, що тут взагалі немає ніякої проблеми — просто йде вага. Але одна справа, коли ви втратили кілька кілограмів через стрес, і зовсім інша, коли вага зменшується на очах, при цьому ви не змінюєте свій раціон і не займаєтеся у спортзалі більше, ніж звикли. Можливо, організм починає виснажувати запаси через те, що не може отримати корисні речовини ззовні. Подумайте, які зміни у вашому житті могли спровокувати проблеми з вагою, і обов’язково отримайте консультацію фахівця, якщо вага продовжує стрімко знижуватися.