Здоров’я

Забагато — теж погано: яка кількість сну найоптимальніша для організму?

Потрібно спати саме стільки: не більше і не менше!

Сон є критичним аспектом фізичного та психічного здоров’я. Сон не тільки дозволяє вашому тілу відпочити і відновити сили, але і допомагає впоратися зі стресом, інформує Ukr.Media.

В цілому, сон відіграє важливу роль у зростанні, розвитку, виживанні та добробуті. Можливо, найважливіше те, що сон допомагає підтримувати нормальне функціонування нервової системи. Наприклад, сон підтримує здатність мозку адаптуватися і обробляти те, що ми вивчаємо, що також відомо як пластичність мозку.

Якісний сон є частиною підтримки здоров’я мозку. Під час сну мозок створює зв’язки, що підтримують навчання і пам’ять. Крім того, достатня кількість сну може підвищити вашу увагу і творчі здібності.

Скільки сну нам потрібно?

В середньому дорослій людині необхідно від семи до дев’яти годин сну щоночі. Однак індивідуальні потреби розрізняються: деяким людям потрібно всього шість годин сну, а іншим — цілих 10. Фонд сну стверджує, що нестача сну може погіршити здоров’я мозку. Але чи може забагато сну негативно вплинути на мозок? Відповідь може вас здивувати.

Надмірний сон і здоров’я мозку

Забагато сну пов’язано з низкою проблем зі здоров’ям, таких як діабет, депресія і хвороби серця. Напрямок причинно-наслідкового зв’язку є невизначеним. Може статися так, що будь-яка з цих проблем може сприяти нестачі сну, а не тому, що недолік сну викликає хворобу. Попри це, недавні дослідження виявили зв’язок між аспектами сну та деменцією.

Дослідження 2021 року, опубліковане в журналі Frontiers in Neurology, показало, що більш ранній відхід до сну може збільшити ризик розвитку деменції у тих, у кого її ще немає.

Дослідники дійшли висновку, що «у тих, хто лягав спати до 9 години вечора, ймовірність розвитку деменції удвічі вище, ніж у тих, хто лягав спати між 9 і 11 годинами вечора». Дослідження 2022 року, опубліковане в журналі Американського геріатричного суспільства, виявило аналогічні докази — лягати спати до 9 години вечора вдвічі збільшує ризик розвитку деменції.

Однак дослідники також виявили, що в порівнянні з тими, хто спав від семи до восьми годин, у людей, які спали більше восьми годин, ризик розвитку недоумства був на 69% вище. Примітно, що в обох цих дослідженнях брали участь літні люди з Китаю, які увійшли в дослідження без діагнозу деменції.