ГоловнеПолітика

Зеленський розповів про гарантії безпеки для України

Президент України Володимир Зеленський сподівається на досягнення домовленостей із провідними державами світу щодо отримання гарантій безпеки для України на десятиліття. Про це український лідер заявив у вечірньому зверненні.

При цьому він наголосив, що робота у тому напрямку ведеться постійно.

«Зустріч «Великої сімки» 8 травня, в якій наша держава вперше взяла участь на рівні лідерів, була насамперед про це. Ми домовляємося з провідними державами світу, щоб дати нам упевненість у безпеці на десятиліття вперед», — наголосив президент.

Зеленський наголосив, що вперше в історії нашої держави є можливість зафіксувати такі гарантії.

«Не щось у меморандумі, не якесь декларативне бажання якогось курсу, а конкретні гарантії. Не лише юридично вагомі, а й прописані так, щоб було зрозуміло: що конкретно, хто конкретно та як конкретно нам гарантує. Дай Бог», — сказав Зеленський.

Водночас, говорячи про захист України, президент пояснив, що «багато напрацьованих речей не починають працювати в один день».

«Допомога США та інших країн, програма ленд-ліз, напрацювання гарантій — це ті речі, які не запрацюють за один або кілька днів. Але я впевнений, що цей травень в українській історії матиме особливе значення», — наголосив Зеленський.

Він же зазначив, що «з новою підтримкою від США щодо ленд-лізу, з усією тією підтримкою, яку Україна отримує від Великобританії та Євросоюзу, від Канади, Японії, Австралії — буде легше».