ГоловнеПолітика

Зеленський закликав світ до жорсткої реакції на крок РФ

З Росії прозвучала досить ймовірна заява про те, що вони остаточно зривають експортну зернову ініціативу. Але насправді це не їхнє сьогоднішнє рішення, заявив президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні до народу країни.

«Росія почала свідомо загострювати продовольчу кризу ще у вересні — тоді, коли заблокувала рух суден з нашим продовольством. З вересня і до сьогодні у зерновому коридорі накопичилося вже 176 суден, які не можуть пройти своїм маршрутом. Це продовольство для більш ніж семи мільйонів». споживачів. Деякі зерновози очікують уже більше трьох тижнів. Алжир, Єгипет, Ємен, Бангладеш, В’єтнам — ці та інші країни можуть постраждати від чергового загострення продовольчої кризи, що свідомо провокується», — сказав Зеленський.

Президент України закликав світову спільноту до жорсткої реакції на заяву Москви.

«Чому це якась купка людей десь у Кремлі може вирішувати, чи буде їжа на столах у людей у ​​Єгипті чи в Бангладеш? Зараз потрібна жорстка міжнародна реакція як на рівні ООН, так і на інших рівнях, зокрема і на рівні «Великої двадцятки», — зазначив Зеленський.

Український лідер також подякував усім, хто допомагає Україні у захисті від РФ.

«Україна була і може бути й надалі одним із гарантів глобальної продовольчої безпеки. Російські терор та шантаж мають програти. Людство має перемогти. І я дякую всім, хто допомагає нам наближати цей час!» – сказав президент.

Нагадаємо, Росія оголосила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» нібито через «теракт» у Севастопольській бухті у суботу вранці. Міноборони РФ оголосило, що метою атаки нібито стали кораблі Чорноморського флоту, задіяні у забезпеченні безпеки зернового коридору.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Росія знайшла надуманий привід, щоб вийти із «зернової угоди», і закликав держави світу вимагати від РФ припинити голодні ігри та повернутися до своїх зобов’язань.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак наголосив на примітивності російського шантажу в усьому, зокрема й у питаннях продовольства.