ГоловнеПолітика

Зеленський запропонував виключити РФ із Ради безпеки ООН

Президент України Володимир Зеленський запропонував виключити Росію із Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй (ООН) та призупинити її членство у Генеральній Асамблеї організації. Про це український лідер сказав у ході звернення до учасників спеціального засідання Ради безпеки ООН.

Зеленський нагадав, що стаття 6 Статуту ООН чітко говорить, що будь-який член ООН, який порушує принципи, викладені у Статуті, може бути виключений з організації рішенням Генеральної Асамблеї.

«Хоча Росія порушує основоположні принципи ООН та міжнародного юридичного порядку, вона, як і раніше, не притягнута до відповідакльності, присутня в установах ООН і користується привілеями Радбезу ООН», — заявив Зеленський.

Він підкреслив, що Росія залишається в ООН і має місце постійного члена в Раді безпеки лише через недалекоглядність політиків наприкінці холодної війни.

За словами Зеленського, «Росія не має права брати участь в обговореннях і в голосуванні організації з питань війни в Україні, яка є не спровокованою нею і має колоніальний характер».

«Я закликаю вас позбавити державу-терориста повноважень у Генасамблеї ООН. Це необхідно. Це справедливо. Росія не має права залишатися у Раді безпеки ООН», – сказав президент.

Також, на його думку, важливо позбавити Російську Федерацію можливості маніпулювати ООН.

«Необхідно зробити так, щоб Росія не могла залишатися в Раді безпеки ООН, допоки тривають її терористичні дії», – додав він, наголосивши, що «це єдине логічне рішення з погляду Статуту ООН».

Крім того, Зеленський закликав ООН до забезпечення юридичного терміну та статусу «держава-терорист».

«ООН має закликати до відповідальності Росію за тероризм… Необхідно, щоб міжнародний трибунал розслідував дії російських військових», – резюмував президент України.